Regionale Pleitwedstrijden

De winnaar van de Roermondse pleitwedstrijden zal de eer van de Jonge Balie Roermond moeten verdedigen op regionaal niveau. De winnaar van de pleitwedstrijden in het najaar neemt deel aan de Interlimburgse Pleitwedstrijden. De winnaar van de pleitwedstrijden in het voorjaar neemt deel aan de Zuidelijke Pleitwedstrijden. 

Interlimburgse Pleitwedstrijden

De Interlimburgse Pleitwedstrijden (ILP) worden al sinds 1984 jaarlijks georganiseerd. Pleiters van de Nederlandse jonge balies van Roermond en Maastricht gaan de spreekwoordelijke strijd aan met pleiters uit de Belgische arrondissementen Tongeren en Hasselt. Een ervaren jury, waarin traditiegetrouw de voorzitter van de plaatselijke Rechtbank en twee dekens van de deelnemende balies plaatsnemen, beslist wie de fel begeerde beker mee naar huis mag nemen. De winnaar ontvangt de wisselbeker en mag zich een jaar lang de beste pleiter van beide Limburgen noemen. Hij of zij wordt daarnaast ook vereeuwigd in de Hall of Fame.

De organisatie rouleert tussen de Jonge Balies Hasselt, Tongeren, Maastricht en Roermond. In 2014 organiseerde de Jonge Balie Roermond voor het laatst de ILP in de ECI Cultuurfabriek. 

Ieder jaar dient een advocaat-stagiair vanuit de Jonge Balie Roermond als afgevaardigde te pleiten op de ILP. De door de jury gekozen winnaar van de lokale pleitwedstrijden van het najaar gaat naar de ILP.

Zuidelijke Pleitwedstrijden

Ieder jaar worden in de maand april de Zuidelijke Pleitwedstrijden (ZPW) georganiseerd door de Jonge Balie Breda in de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda. Bij dit historische evenement wordt gestreden om de Schellenbachtrofee tussen pleiters uit de vijf zuidelijke Nederlandse balies en de zeven Nederlandstalige Belgische balies. De beste Nederlandse pleiter wordt vervolgens afgevaardigd naar de Landelijke Pleitwedstrijden waar hij/zij de eer van heel Zuid-Nederland mag verdedigen.

Ieder jaar dient een advocaat-stagiair vanuit de Jonge Balie Roermond als afgevaardigde te pleiten op de ZPW. De door de jury gekozen winnaar van de lokale pleitwedstrijden van het voorjaar gaat uiteindelijk naar de ZPW.